Hoe maak je zelf Cold-Brewed Teas

Artikel 1 van 1

Hoe maak je zelf Cold-Brewed Teas

Enkele (zomer)tips van Gerjo Baartman, TeaTainment

Cold-brewing is zó eenvoudig en zó lekker, maak er een (zomer)gewoonte van. Lees gauw verder en ondek de geheimen van cold-brew tea, via onze stap voor stap uitleg. 

Waarom Cold Brew?

1. Cold-brewed teas smaken zoet en zacht.

Dit is omdat koud water een andere chemische balans uit de thee extraheert dan heet water.

Over een verschillende chemische balans gesproken, dit betekent weinig cathechine en minder caffeine. Qua smaak en geur, betekent een reductie van catechine en caffeine laat de bitterheid verdwijnen.

2. Cold brewing is een nieuwe manier van genieten van oude favorieten.

De verandering in het smaakprofiel is een uitdagende manier voor "foodies" om de smaken van hun theeën te onderzoeken. Net zoveel als je van jouw favoriete hete thee houdt, zoveel ga je zeer waarschijnlijk ook houden van de iced tea-versie of in combinatie met voedselvarieteiten. Misschien zelfs als een lattea of als ingrediënt in uw eten.

Cold Brew Tea is gewoon een extra manier om uw favoriete thee nog beter te leren kennen.

3. Cold-brewed teas zijn veiliger dan heet gezette theeën.

Anders dan heet gezette thee, wakkert cold-brewed tea niet de groei aan van mogelijk gevaarlijke bacteriën.   Een waarschuwing voor cold brewing: pu-erh en geen-thee “theeën” of thee-blend ingredienten, zoals gedroogde bloemen, fruit of kruiden, moeten voorafgaand aan het brouwen, afgespoeld worden met kokend water. Kruidenblends zijn niet specifiek verhit tijdens het drogingsproces (dus kunnen bacteriën bevatten) en aged pu-erhs kunnen over de jaren stoffig zijn of stof bevatten.

4. Ze zijn eenvoudig te maken. Vijf stappen voor uw lekkerste Cold-Brew Tea.

 1. Neem een GLAZEN POT / GLAZEN FLES.
 2. THEE – Voeg 2-3 theelepels theeblaadjes toe, ongeveer 1.5× de normale hoeveelheid.
 3. SPA BRONWATER – Vul met koud water, sluit af met een deksel.
 4. WACHTEN – het moeilijkste gedeelte: hoe lang wachten? In de koelkast koelen 4-10 uur. Langer laten rusten zorgt voor een sterkere geur en meer caffeïne. Witte thee brouwt het snelst, gevolgd door groene thee en gerolde en platte oolong. Zwarte thee, Pu-erhs, kruiden infusies en tisanes hebben iets meer tijd nodig. Nogmaals, experimenteer!
 5. SERVEREN – Zeef en serveer uit.

 

Thee is een reis

Zo'n simpele brouwmethode vraagt om innovatie. Experimenteer met lengte in tijd van het brouwen en de soort thee die je kiest. Om het meest te halen uit de kruideninfusies(tisanes) spoel het eerst af met kokend water. Een heet water spoeling brengt een Pu Erh tot leven.

Wees niet bang om suiker te gebruiken (biologische rietsuiker, maple syrup, honing), maar proef jouw brouwsel eerst. De cold-brew methode schijnt veel meer van moeder natuur's natuurlijke zoetheid te extraheren dan verwacht. Vooral de oolongs zoals onze Pouchong Wajia en Dong Zha. Misschien vind je het al perfect genoeg, zo als het is.

Cold-brewing kan ook het allerbeste naar boven halen in de hoogste kwaliteits groene sencha thee als ook de Japanse Gyokuru. Ik ken een Japanse zetmethode, speciaal ontworpen om Gyokuru te brouwen, door ijsblokjes te laten smelten boven de theeblaadjes in een slow dripper om zo, druppel voor druppel, de Gyokuru blaadjes zo te plagen, dat de super-zoete Gyokuru likeur naar boven wordt gehaald. Je kunt dezelfde resultaten bereiken - met de apparatuur die je al hebt - door ijswater te gebruiken voor jouw cold-brew en de brouwtijd te verlengen.

Als je verder bent, kun je gaan spelen met jouw eigen blends. Er zijn zo ontelbare manieren om je uit te leven in het "cold-brewen". Onderstaand enkele ingrediënten om mee te experimenteren:

 • Citrus zest, schil of plakjes
 • gestampte verse bessen
 • blokjes steenvruchten
 • Gestampte lavendel, munt en andere kruiden
 • Nasturtiums, viooltjes of andere eetbare bloemen (organic, natuurlijk!)
 • Honing (lokaal & rauw indien mogelijk), maple syrup, of simple syrup (blijf af van aspartaam en andere synthetische producten)
 • Scheut(je) vers vruchtensap of nectar
 • Verse melk (wederom, lokaal, rauw, & organic voor 't beste resultaat)

Zo heb je nou een extra techniek om mee te werken. Laat ons weten wat voor jou het makkelijkst werkt - deel jouw foto's en recepten met ons op facebook.com/CoffeeTainment, pinterest/CoffeeTainment of op twitter: @CoffeeTainment.

Je kunt veel theesoorten gebruiken voor coldbrew zoals zwarte thee, witte, gele, oolong en groene thee

Ik voeg 10 gram theeblaadjes toe aan 600ml water

600ml koud water en 10 gram thee

Zo doe ik het. Wanneer de blaadjes in de fles zitten, giet ik het uitgegoten water terug in de fles en verspil ik niets. Sluit de fles en leg deze in de koelkast of een koele plek. De optimale temperatuur is 4℃ en geniet de volgende dag van je thee! De optimale coldbrew duur is 8-12 uur.  Je hebt een gezonde, koude kop thee.

600ml koud water en 10 gram thee in de koelkast 8-12 uur laten trekken.

Kies het liefst voor Spa Blauw, dit geeft het lekkerste resultaat.

Neem voor een halve liter 8 gram thee en voor 1 liter 16 gram thee

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2011 - 2022 CoffeeTainment | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel